Polisa na życie - strona główna
  • Strona główna
  •    ›
  • Aktualności
  •    ›

„Polisa- Życie” wspiera 10. Jubileuszowy ONKOBIEG „ Razem po zdrowie”

„Polisa- Życie” wspiera  10. Jubileuszowy ONKOBIEG „ Razem po zdrowie”

Celem ONKOBIEGU jest pomoc podopiecznym Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki SARCOMA, które jest inicjatorem i głównym pomysłodawcą wydarzenia.

Jak co roku oprócz pomocy w zebraniu środków pieniężnych na rzecz Stowarzyszenia SARCOMA i jego podopiecznych jest promocja aktywnego spędzania wolnego czasu oraz ustanowienie nowego rekordu pokonanych kilometrów. W przedsięwzięciu, którego celem jest wsparcie pacjentów onkologicznych, wzięło udział blisko 2000 uczestników, którzy w 60 minut pokonali trasę 10 750 okrążeń /16447 km/ wokół Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie i Instytutu Hematologii i Transfuzjologii nawarszawskim Ursynowie.

Zaangażowanie uczestników biegu pozwoliło uzbierać kwotę 70000 złotych, która zostanie przekazana na wsparcie najbardziej potrzebujących podopiecznych ONKOBIEGU i na działalność profilaktyczną..

ONKOBIEG 2017 wystartował o godz. 13: 30 z parkingu Centrum Onkologii – Instytutu w Warszawie przy ul. Roentgena 5.  Po każdym przebiegniętym okrążeniu o długości 1530 metrów biegacze otrzymywali kolorowe frotki, dzięki którym organizatorzy mogli zliczyć liczbę przebiegniętych kilometrów przez wszystkich uczestników ONKOBIEGU.

W tym roku niespodzianką muzyczną był występ zespołu „Pączki w Tłuszczu” Tomasza Karolaka i Bartka Miecznikowskiego i zespół Haze oraz DJ „Bert”.

Od wielu lat „ Polisa- Życie” jest jednym ze sponsorów wydarzenia.    W Onkobiegu aktywnie uczestniczyli nasi pracownicy pod przewodnictwem prezesa zarządu Wiesława Szermacha

Jubileuszowy ONKOBIEG po raz kolejny okazał się sukcesem . Cieszymy się ,że z roku na rok  impreza przyciąga coraz więcej uczestników i miłośników kibicowania.  Możemy nie tylko aktywnie spędzić niedzielne popołudnie, ale uczestnicy mogą też  wspomóc potrzebujących pacjentów  i  dowiedzieć się czym są mięsaki, jak je rozpoznać i jak z nimi walczyć. W tym wydarzeniu  nie ma podziałów, nie ma rywalizacji , są tylko wielkie serca , dobra zabawa , integracja we wspólnym szczytnym celu  mówi  Kamil Dolecki,  ,  Prezes  Zarządu Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki SARCOMA.